Sunday, November 18, 2007

AVANTAJELE VOTULUI UNINOMINAL

Votul pentru deputati si senatori va fi organizat la fel ca alegerile pentru primari: o circumscriptie - un ales.
• Stimuleaza dezbaterea pe programe si viziuni politice in campania pentru primul tur.
• Stimuleaza cresterea performantei individuale a candidatilor. Acestia depind de competenta, onestitatea si capacitatea de comunicare proprii.
• Obliga partidele sa isi dezvolte o politica reala de resurse umane, bazata pe capitalul uman al circumscriptiei, nu pe importuri, migrari sau transferuri. Sistemul impune fiecarui partid astfel si discernamant si o abordare proactiva in recunoasterea si preluarea celor mai performanti lideri de la nivelul circumscriptiei.
• Alegerea in circumscriptii uninominale creeaza conditiile pentru responsabilizarea clasei politice. Cetatenii vor sti pe cine au trimis in Parlament si vor putea judeca in ce fel au fost reprezentati, in urmatoarele alegeri confirmand sau infirmand alegerea facuta.
• Sistemul va elimina cumpararea locurilor, care e posibila in sistemul de vot pe liste - competitia este deschisa, cel mai bun castiga.
• Sistemul va duce la clarificarea relatiilor dintre partide. Partidele se pot alia in turul al doilea, cand are loc intrecerea decisiva, pentru a il sustine pe un candidat mai bine plasat. Aceste intelegeri sunt transparente (trebuie sa fie publice pentru a putea directiona voturile catre cineva) si ele anticipeaza coalitiile de guvernare, respectiv din opozitie.
• Sistemul sta la baza guvernarilor stabile, care nu sunt supuse intelegerilor personale dintre lideri, ci au ca baza votul alegatorilor.
http://www.basescu.ro/avantajele-votului-uninominal

1 comment:

Anonymous said...

As dori un contact direct urgent cu dl. Stolojan.O colaborare dezinteresata pe probleme economice.Ne stim doar din vedere, nu am comunicat insa direct niciodata.Este vorba de abordari programatice.Avem ce impartasi, categoric, in binele Romaniei.Singura solicitare este dialogul direct, discret.Adresa mail:dumitrudrinceanu@yahoo.com.Cheia va fi completarea prenumelui cunoscut amandurora din trecut:Mogos... Va astept, altfel, cu deferenta si nerabdare. D.Drinceanu